Guitar lessons

La lectiile de chitara Jovial Music se poate inscrie oricine cu varsta peste 6 ani.

Scoala Jovial Music ofera lectii de muzica atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Lectiile de chitara sunt individuale si personalizate pentru fiecare cursant in parte.

La lectiile de chitara Jovial Music veti studia urmatoarele aspecte:

  1. citire la prima vedere
  2. recunoastere si reproducere de sunete si fragmente muzicale
  3. tehnica
  4. repertoriu
  5. armonie
  6. improvizatie etc.

La Jovial Music poti face lectii de chitara pentru orice nivel: incepator, intermediar, avansat.

  • Nivel incepator: sunt predate notele muzicale, notiuni de ritm, acorduri uzuale, tehnica de baza, se formeaza auzul muzical si principalele abilitati.
  • Nivel intermediar: largirea repertoriului, exersarea deprinderilor, perfectionarea tehnicii.
  • Nivel avansat: rafinarea interpretarii instrumentale, frazare, expresivitate.

Studioul Jovial Workshop ofera cursuri de chitara electrica si acustica pentru incepatori sau avansati.
Pe durata cursului se vor invata notiuni elementare de teorie muzicala insotite de sinteze si explicatii la intrebarile si curiozitatile elevului. Din teoria muzicala nu vor lipsi notiuni despre intervale muzicale, gama majora-minora, mod muzical, tonalitate, arpegii si acorduri pentru chitara, de asemenea relatia dintre acorduri in cadrul tonalitatii. Citirea partiturilor se va face in cheia SOL.

O foarte mare atentie se va acorda ritmului, diviziunilor patrime-optime-saisprezecime si formulelor ritmice normale-exceptionale cu ajutorul unui material didactic de calitate pus la dispozitie in fiecare lectie pentru a imbunatati astfel frazarea muzicala.

Se vor invata concepte care stau la baza acompaniamentului la chitara in diverse stiluri muzicale cum ar fi strumming, flatpicking si fingerstyle.

Elevii isi vor dezvolta tehnicile de exprimare muzicala cu ajutorul chitarii folosind hammer on, pull off, slide, vibrato, tapping, palm mute si bend cantand repertoriul recomandat de catre profesor cat si cel ales de acestia in functie de preferintele personale si genurile muzicale pe care doresc sa le invete.

Pentru aceia care vor sa dezlege secretele improvizatiei muzicale, compunerea de solo-uri de calitate si dezvoltarea limbajului muzical se vor studia relatiile acord-gama.

Cursul de chitara este personalizat in functie de preferintele muzicale ale fiecarui elev cu lectii intuitive!

In functie de gradul de pregatire al fiecarui cursant pe parcursul lectiilor acesta va fi acompaniat de profesor la chitara bass sau tobe!

O lectie de chitara dureaza 50 de minute, de la fix, la fara 10.

Detalii despre program si locatie puteti afla la telefonul din pagina de contact.

Recomandari chitara

Cursantii de la chitara isi pot achizitiona instrument de la orice magazin specializat in instrumente muzicale.

Scoala Jovial Music ofera cursantilor sai posibilitatea de a inchiria instrumente iar mai multe detalii despre inchirieri pot fi oferite la receptie.


Pentru cursantii cu varsta intre 6-12 ani se recomanda o chitara de ½ sau 3/4 , in functie de dezvoltarea fizica a fiecarui copil. Pentru cei cu varsta de peste 12 ani se recomanda o chitara de dimensiuni standard.

De asemenea, pentru a avea o pozitie corecta la chitara, este nevoie ca orice cursant sa aiba un suport pentru picior, acesta folosindu-se pentru piciorul stang, pozitia clasica la chitara fiind cu piciorul stang ridicat si chitara sprijinita pe picior.


Este recomandat ca atunci cand cumparam corzi pentru chitara, acestea sa fie din nylon iar griful sa fie lat. Sunt recomandate corzie D’Addario. Este indicat ca fiecare chitarist sa aiba un set de corzi de rezerva care se vor schimba atunci cand se observa urme de oxidare.

Doza se foloseste ori de cate ori este nevoie sa se cante amplificat, aceasta fiind de fapt un microfon care se aplica pe chitara si care preia sunetele in cutia de rezonanta si le transmite mai departe prin intermediul unui cablu la sistemul de amplificare si de aici mai departe, prin boxe.

Fiind un instrument construit din lemn, chitara se pastreaza in conditii de temperature moderate si se curate cu o carpa moale. Pentru a proteja chitara, atunci cand este transportata, este indicat sa se foloseasca huse speciale impermeabile sau cutie de transport, care poate apara instrumentul si de lovituri.


Pentru a progresa in studiul chitarei, trebuie sa se tina cont de trei elemente importante: constanta, concentrare si relaxare.

Daca vobim despre tehnica de mana stanga, se studiaza coloane in diferite combinatii ale degetelor si in diferite combinatii ritmice: extensii pentru dezvoltarea dexteritatii; game majore si minore in diferite combinatii ritmice; alte tehnici specifice mainii stangi precum legatto-ul si barre-ul.

Referitor la tehnica de mana dreapta, se exerseaza diverse structuri ritmice – binare si ternare – prin utilizarea celor cinci degete de la mana dreapta (degetul mic este optional, poate fi nefolosit). De asemenea, studiul arpegiilor si tremolo-ului este foarte important pentru echilibrul si dexteritatea mainii drepte.

Recomandam sa se studieze, printre altele, dupa: Matteo Carcassi; Bogdan Constantin; Adrian Andrei; Greg Koch – Guitar clues: operation pentatonic; Greg Koch – Lead licks; Greg Koch – rhythm riffs, Scott Tennant, Ferdinando Carulli, Julio Sagreras, Costas Costiolis, etc.

Pentru copii recomandam chitara acustica model western cu corzi metalice Yamaha Jr2 1/2 sau model clasic cu corzi din nylon Yamaha CS40II, ambele cu un sunet si confort excelent in categoria incepator lectiile la chitara.

Raportul calitate-pret recomandat de noi este indeplinit de chitarile electrice Yamaha Pacifica care au un sunet versatil si o constructie trecuta printr-o inspectie riguroasa inainte de a ajunge la chitarist.

Recomandam amlificatorul combo Roland Micro Cube GX care este foarte galagios – atunci cand se doreste – pentru marimea lui, are procesor de sunete oferind tonuri clean, crunch si distors, iesire pentru casti si nu in ultimul rand este ultra compact pentru cei care vor sa-l transporte in vacanta.

Da, desigur! In acest caz elevul isi aduce chitara special setata pentru aceasta situatie – corzile vor fi asezate in ordine inversa!

Doar o mapa pentru partituri, chitara este la dispozitie din partea noastra pentru cei care nu pot sa-si aduca instrumentul la cursuri!

Da, te invatam de la zero tot ce este necesar pentru a deveni un bun muzician si de ce nu, un profesionist!

Vom vorbi la sedinta de chitara despre manuale. Se recomanda ca fiecare elev sa aduca fisele la cursuri pentru a tine evidenta celor discutate la sedintele anterioare!

Da, desigur! Dorim ca elevul sa se simta cat mai stimulat in a-si atinge scopul si de aceea ii oferim si aceasta posibilitate!

A invata sa canti la chitara depinde de studiul individual sau de antrenament, daca ne comparam cu sportivii. Este important ceea ce iti doresti: sa canti repede cateva melodii sau sa aprofundezi si un vocabular muzical complex!

Pentru chitara recomandam setul GHS Boomers Extra Light, GHS Bright Bronze, GHS Classic Guitar, Rotosound Jazz Bass!

Umezeala mediului ambiant si transpiratia mainilor sunt un factor important care duc la degradarea corzilor asa ca este indicata folosirea unei solutii GHS Fast Fret sau Dunlop 65 Ultraglide!